Eerste groene perzikluizen gesignaleerd

Nieuws Image
22 mei 2019
Bij de tellingen in Zeeuws Vlaanderen en Friesland is bij een telling de schadedrempel voor groene perzikluizen overschreden. Op die percelen moet een bestrijding worden uitgevoerd, voor andere percelen is het nu opletten. Dat betekent, dat zeker in die regio’s door bietentelers extra aandacht moet worden geschonken aan het tellen van perzikluizen in het eigen perceel. Bij het overschrijden van de schadedrempel wordt het risico op verspreiden van het vergelingsvirus groot. Vergelingsziekte kan tot wel tientallen procenten opbrengstderving veroorzaken. Zie ook het IRS-advies in het bericht ‘Groene perzikluis in vangbak aangetroffen’.  
 
Uit de verschillende regio’s komen nog steeds berichten over voorkomen van insectenvraat. Voor zwarte bonenluis lijkt het of de populatie vooral in het oosten afneemt. In het westen treffen we nog steeds diverse percelen waar behoorlijk zwarte bonenluis op de bieten zit. Meer over de bestrijding van zwarte bonenluis kunt u vinden in dit IRS-bericht.
De hogere temperaturen van de laatste dagen doen de bieten goed. De ontwikkeling van de plantjes gaat een beetje door met de hogere tempraturen. In het afgelopen weekend is er lokaal in het oosten en midden regen van betekenis gevallen. Voor veel percelen zou een buitje regen welkom zijn.
 
De onkruidbestrijding verloopt over het algemeen goed. Het ziet er naar uit dat aardappelopslagbestrijding in de suikerbieten dit jaar weer het nodige handwerk vraagt.
Volgende week dinsdag 28 mei is de Innovatiedag “Dag, onkruid”. Een uitgelezen moment om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onkruidbeheersing. Voor meer informatie over het programma zie de website van InnovatieVeenkoloniĆ«n. Daar kunt u zich ook aanmelden. Deze dag kan meetellen voor verlenging van uw spuitlicentie thema Teelt. Tot dinsdag!