Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Eerste 3500 hectare bieten gezaaid

Nieuws Image
28 maart 2018

Voornamelijk op de centrale klei en de noordelijke zware gronden is de zaai van de bieten gestart. Afgelopen maandag was de stand 3.500 hectare. Circa 300 hectare was half maart gezaaid. Verrassend is dat deze bieten ondanks de lage temperatuur zichtbaar beginnen te kiemen. De regen van vandaag heeft de zaai stilgelegd.
 
In Flevoland was maandag circa 1.000 hectare gezaaid, in het Oldambt 1.500 hectare. De overige 1.000 hectare ligt verspreid over Nederland, zie ook Bietenstatistiek. In het Oldambt is relatief veel gezaaid omdat de bovengrond er veelal mooi bij lag. De ondergrond was nog niet overal even droog. Gezien het huidige weer zullen we lang moeten wachten voordat de ondergrond wel echt droog wordt. Bij het motto ‘zaai als de grond bekwaam is’, hoort niet alleen het zaaibed maar ook de laag direct hieronder. Controleer vóór de zaaibedbereiding met een spade of de laag van 10 tot 15 cm diepte droog genoeg is voor berijden, zie ook ‘Aandacht voor details bepalen succes van zaaien’. Geldt zeker in een voorjaar als nu. Zie verder ook de IRS-berichten ‘Zaai als het kan, wacht waar het moet’ en ‘Slakkenschade voorkomen begint nu al’.
Over het algemeen was men nog terughoudend omdat de grond op de meeste percelen net niet goed was om te zaaien. Op lichte grond is nauwelijks iets gezaaid. Het was ook niet echt drogend weer.
De eerste bieten in Walcheren zijn gezaaid op een perceel met niet-kerende grondbewerking. De grond was in vergelijking met andere percelen iets eerder bekwaam om te zaaien.
Op gezaaide én niet-gezaaide percelen moet men de muizen goed in de gaten houden. Voorkom schade door aanbieden van alternatief voer. Door de muizen dit circa een week voor het zaaien al aan te bieden, leren ze de voerplaatsen te vinden, zie voor meer informatie dit IRS-bericht.


Bieten die rond 6 maart gezaaid zijn hebben in de meeste gevallen de vorst overleefd.