Droogte en hitte remmen groei van de bieten

Nieuws Image
26 juli 2018
De droogte van de afgelopen weken heeft de groei van veel bieten geremd. Daar komen nu ook de hoge temperaturen van de komende dagen bij. En als de weerberichten uitkomen dan blijft het droog en komt er nog meer hitte.
Dit betekent dat op steeds meer percelen de groei van de bieten achter gaat blijven. In sommige gevallen zal de groei tot stilstand komen omdat het bladapparaat niet meer functioneert. De fysiologische effecten van droogte hebben we in ons bericht van 4 juli al genoemd.
Er zijn grote verschillen tussen regio’s en percelen. Het is lastig om een goede schatting te maken van de effecten op de opbrengst. Onze inschatting is dat over heel Nederland gemiddeld genomen de groei met 200 kg tot 300 kg suiker per hectare per week achterblijft. De huidige omstandigheden leiden tot gemiddeld genomen lagere opbrengsten dan vorige maand nog verwacht werden en waar de voorlopige campagneplanning op gebaseerd is.
Uiteraard blijft de agrarische dienst de situatie volgen. Mocht een en ander leiden tot een eventuele wijziging van de campagnestart dan zal dat medio augustus besloten worden.

IMG-20180723-WA0009.jpg
Droogte en hitte geeft in steeds meer percelen schade.