AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Campagne Suiker Unie op 11 september van start

Nieuws Image
16 augustus 2018

Deze week heeft Cosun / Suiker Unie besloten om de bietencampagne een week later te laten beginnen dan aanvankelijk gepland. Op 11 september gaan nu beide fabrieken van Suiker Unie van start. Met de latere start komt Suiker Unie ook tegemoet aan de wens van veel telers om de bieten voor de vroege levering, iets later te kunnen oogsten.

Vanwege de droogte is de opbrengsttaxatie naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk werd op ruim 92 ton bieten per hectare gerekend. Nu is dat met ruim 7 ton neerwaarts bijgesteld naar 85 ton per hectare. Naast een latere start zal ook de campagne minder lang duren dan eerder was voorzien. De huidige planning is een campagneduur van circa 19 weken. Het einde van de campagne zal dan tussen 20 en 25 januari uitkomen. In de laatste week van augustus ontvangen de telers de definitieve campagneplanning.

De droogte heeft zijn tol al geƫist. Ondanks de regen is de droogte nog lang niet overal voorbij. De neerslaghoeveelheden zijn ook zeer verschillend. De huidige stand van de bieten laat ook extreme verschillen zien van minder dan 10 ton wortel tot meer dan 90 ton per hectare. De neerslag in de komende maand zal ook zeer bepalend zijn voor de hergroei van percelen met droogteschade.

Aandacht voor bladschimmels is zeker nodig, nu de omstandigheden voor de schimmels gunstiger is en er meer onbeschermd blad gevormd wordt.  Zie ook het bericht ‘Nu weer alert zijn voor bladschimmels!’ op de IRS-site.

NO-7.jpg   ZO-2.jpg
Grote verschillen tussen percelen