AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Bieten voor tweederde deel verwerkt

Nieuws Image
28 november 2018
Suiker Unie heeft inmiddels 4,3 miljoen ton bieten verwerkt. Daarmee is tweederde van de bietenoogst verwerkt. Tot op heden is het suikergehalte gemiddeld 17,3%. Het weekcijfer van afgelopen week was 18,0% suiker. Er is nu neerslag gevallen en dat vertaalt zich ook in het tarrapercentage: dat was afgelopen week 9,4% en tot op heden 7,3%. Klik hier voor de regionale kwaliteitscijfers.

De verwachting van de eindopbrengst is gemiddeld 13,2 ton suiker per hectare, bij 76 ton wortelopbrengst en 17,4% suiker.

Er worden nu volop bieten gerooid. Het nog te rooien areaal was afgelopen maandag nog 18%. Een flinke daling ten opzichte van de ruim 30% van de week ervoor. Als we dit tempo vasthouden dan is er vanaf volgende week slechts een procent of 5 over. Dat lage percentage is ook wenselijk. Met december op de kalender is er een toename van risico’s op vorst of veel neerslag die beide de oogst belemmeren. 

Aandacht voor de bewaring van de bieten is nu belangrijk. Niet alleen voor vorstbescherming maar ook om de bieten droog te bewaren, zie ook de IRS-teelthandleiding en het IRS Bewaaradvies.