Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Bieten bijna gerooid

Nieuws Image
29 december 2017
Vanaf afgelopen weekend was er nog een kleine 3000 hectare bieten te rooien, 3% van het totaal. Inmiddels zullen er al weer een aantal hectares vanaf zijn gegaan. Klik hier voor het nog te rooien areaal per regio.
De bewaaromstandigheden voor de gerooide bieten zijn vrij gunstig. Er wordt nog geen vorst verwacht, hou echter het Bewaaradvies in de gaten: www.irs.nl/bewaaradvies. Het is wel relatief warm overdag. Temperaturen tussen 0 graden en 8 graden is optimaal, zie ook het IRS-artikel.
Het blijft erg belangrijk om de kwaliteit van de bieten in de hoop te controleren. Zowel visueel als via het volgen van de temperatuur. Voorkom verrassingen als gevolg van te hoge temperatuur in de hoop en vorming van invert. Of erger nog: rotte bieten.
Door de langere bewaring is het suikergehalte de afgelopen week met 16,7% wel lager dan de week daarvoor, toen was het nog 16,9%. Klik hier  voor regionale kwaliteitscijfers. 
 
Bietenzaad nu bestellen
De bestelling van het bietenzaad voor komend jaar sluit op 5 januari 2018. Telers die nog bietenzaad willen bestellen moeten dit zo snel mogelijk doen.
De agrarische dienst adviseert de telers om zich bij de areaalkeuze te richten op de toewijzing en de 5-jaargemiddelde opbrengst. Bij dit laatste kan ook het jaar 2017 meegenomen worden en mag ook rekening worden gehouden met een trendmatige opbrengstverhoging van 1,5% per jaar. 
 
Jaarwisseling
De agrarische dienst wenst iedereen een veilige jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2018.