Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Bieten 80% gezaaid

Nieuws Image
24 april 2018

In de afgelopen week is bijna de helft van de bieten gezaaid. In het zuiden moet nog een flink deel gebeuren. Deze week worden waarschijnlijk de laatste bieten gezaaid.
De kieming en opkomst verloopt in het algemeen goed. De hoge temperatuur van de laatste dagen spelen hierin een belangrijke rol. De opgave voor de wensen voor leveringen is gisteren op het ledenportaal van Cosun opengesteld.
 
Bij de openingsfoto: een loonwerker in Vierlingsbeek experimenteert met zaaien op brede banden op lage druk 0,5 tot 0,9 bar.

Gedurende het afgelopen weekend zijn er in het zuiden toch weer buitjes gevallen waardoor het zaaien weer werd stilgelegd. De zware klei laat zich hier nog niet overal lekker bewerken en moet men toch nog even wachten. In het noordoosten gingen de buien gepaard met enige hagel.  
De kieming gaat in het algemeen vlot. Percelen welke midden vorige week zijn gezaaid staan nu al 40.000 planten boven. De biet heeft ongeveer 90 graaddagen nodig om boven te komen, met de IRS-applicatie kunt u uitrekenen wanneer 50% van de bieten bovenstaat.
Percelen welke eerder tussen de buien door zijn gezaaid hebben lokaal last van korstvorming. Een buitje regen zou daar weer welkom zijn, lees ook de ‘Maatregelen die u kunt treffen bij korstvorming’.
 

Op enkele percelen komen problemen voor met ziekten en plagen. Alle bietentelers worden daarom geadviseerd de opkomst goed te volgen en eventueel telstroken aan te leggen. In Walcheren is 6 hectare overgezaaid vanwege slakkenvraat. In de Haarlemmermeer hebben we tot nu toe 3 percelen in beeld waar schade door wortelbrand (Pythium) is geconstateerd. Ook in Drenthe troffen we om dezelfde reden een perceel met een slechte stand aan, circa 40.000 planten. In Zuid Flevoland is op een perceel met meerjarig grasland 4 hectare overgezaaid in verband met plantwegval door emeltenvraat. In de Ooijpolder hebben we een perceel aangetroffen met aantastingen door ritnaalden. De bietenkever is door de hoge temperaturen erg actief. Vooralsnog lijkt het pillenzaad met insecticiden zich prima te houden.

Herhaling: Bewaarkit bietenzaad
Hebt u belangstelling voor de bewaarkit bietenzaad? Stuur een mail naar agrarischedienst@suikerunie.com met bedrijfsnummer, naam en adres, en wij sturen de bewaarkit zo spoedig mogelijk naar u toe. De kosten van €15,- per kit (exclusief BTW en inclusief bezorgkosten) worden verrekend met de bietenlevering.