AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Aardappelopslag hardnekkig

Nieuws Image
05 juni 2019
Bieten groeien nu prima onder invloed van temperatuur en wat vocht. De druk van zwarte bonenluis is lager, mede door veel gespoten percelen en veel natuurlijke vijanden rondom de bietenplanten. Zie ook de IRS-berichten ‘Blijf de bladluizensituatie goed in de gaten houden’ en ‘Natuurlijke vijanden in bieten’. De onkruidbestrijding verloopt algemeen goed. Wel moet er lokaal hard gewerkt worden om de aardappelopslag de baas te worden.
 
Aardappelopslag is op verschillende bietenpercelen een groot probleem. Loonwerkers met de juiste apparatuur maken lange dagen om zo veel mogelijk telers bij te staan. Sommige loonwerkers zijn met een kappenspuit nu al meer dan 2 weken vanaf zonsopkomst tot zonsondergang aan de slag om de opslagplanten zoveel mogelijk te bestrijden. Ook wordt de onkruidrol ingezet. Daarnaast wordt handmatig met de Selector getracht om de opslagplanten zo effectief mogelijk te doden. De inzet van middelen in het lage doseringen systeem geven onvoldoende bestrijding van aardappelopslag. Uiteindelijk biedt glyfosaat de enige mogelijkheid om plant, wortel en knol volledig te bestrijden, zie ook het IRS-bericht ‘Bestrijding aardappelopslag in bieten noodzakelijk!’.  
Dinsdag 28 mei waren verschillende machines voor onkruidbestrijding te zien op de geslaagde Innovatiedag “Dág, onkruid!” in Valthermond.


Tijdens de Innovatiedag in Valthermond werd een rijenspuit getoond die tot het sluiten van het gewas ingezet kan worden.